gossipintown

måndag, maj 01, 2006

What's in a name?

I torsdags utannonserade Nintendo det nya namnet på deras kommande (julhandeln 2006) konsol. De gick från kodnamnet Revolution till... Wii. And all hell broke loose. Internet tyngdes ned av ett världsomspännande kollektivt WHAT THE FUCK. Nintendos idé är bland annat att konsolens namn ska vara lätt att uttala i alla länder, att namnet låter som "we", vilket symboliserar gemenskap, och att de båda i:en är symboler för människor som samlas. Vad dom uppenbarligen inte tänkte på är att engelsktalande personer med en liten gnutta barnslighet i sig associerar ordet "wee" till penis eller kiss. Jag har lyssnat på ett par podcasts och följt forumdiskussioner, och det har gått ungefär 20 sekunder innan någon kläcker det första penis-skämtet om Wii.

Vad som är intressant att se är förnekelsen som uppstår efter en stor (och enligt vissa negativ) händelse som den här. Folk satte genast igång med att komma upp med teorier om att Nintendo kanske sökte publicitet inför presskonferensen den 9:e maj, och att de kommer byta namn igen. Vad dom backade upp sitt resonemang med var det faktum att det inte fanns några tecken på att Wii var registrerat i nån patentdatabas. Detta dementerades av Nintendo, och det visade sig att databasen registrerat namnet, men att den tar ett tag på sig att uppdatera sin information. Många droppade också klyschan "det finns ingen dålig publicitet", med tanke på att Wii ändå lockar till sig blickar. Jag kan dock inte se hur ett (återigen bara enligt vissa) dåligt namn skulle vara bättre än ett bra. Även om "Nintendo Dickcheese" skulle dra ögonen åt sig, så skulle det vara ett sjukt dåligt namn.

Så vi sitter nog fast med namnet Wii. Därmed inte sagt att jag tycker det är speciellt dåligt. De kunde kanske hittat ett namn som inte påminner om det manliga könsorganet eller den vätska som kommer ut ur det, men med tanke på att konsolen inte kommer vara som alla andra (du kommer styra den med en fjärrkontrollsliknande rörelsekänslig handkontroll), så är det schysst med ett namn som inte är som alla andra. Och oavsett vad den heter så kommer den förmodligen ge oss vädligt häftiga och nyskapande spelupplevelser.

Mer Wii-info den 9:e maj alltså. Stay tuned.